Over plukbloem.nl

Via deze website inspireer ik tot het plukken uit je eigen tuin. Deze site staat vol suggesties voor planten, bollen, knollen en eenjarigen die je kan gebruiken in je eigen boeketten. Ook geef ik creatieve ideeën voor je eigen duurzame bloemstuk. Heb je thuis hulp nodig in je tuin? Graag denk ik als pluktuincoach een paar uurtjes met je mee!

Om nog meer van de wonderen van de schepping te genieten pluk ik graag bloemen uit de tuin. Hiermee creëer ik dan kunstwerkjes, welke ik fotografeer en deel op deze website. Er is niets mooier dan een bosje bloemen uit eigen tuin op de keukentafel! Wist je dat je eigen bloemen kweken ook een duurzaam alternatief is voor bloemen die gekweekt zijn op de reguliere wijze? Bij de reguliere teelt van bloemen, planten en bollen wordt er veel gif gebruikt. Daar worden de kwekers maar ook de insecten die op deze planten vliegen ziek van. Er zijn ook bloemen die per vliegtuig naar Nederland worden gebracht. Dit transport is zeer vervuilend. Gelukkig zijn er steeds meer kwekers die er voor kiezen om lokaal te telen middels een biologische methode.

Omdat ik graag zoveel mogelijk uit eigen tuin wilde plukken, heb ik de laatste jaren allerlei vaste planten aan mijn tuin toegevoegd, waar je van kunt snijden voor op de vaas.  Daarnaast heb ik sinds 2019 mijn plukdak in gebruik, waar ik een- en tweejarigen kweek. Met de vers geplukte bloemen, zaaddozen, bladeren, takken en grassen maak ik creaties om weg te geven of om zelf van te genieten. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk spullen her te gebruiken of tweedehands aan te schaffen. Als tuincoach denk ik graag een paar uur met je mee in je eigen tuin. Laat je inspireren!

Mijn missie: bloemen die…

 • Gifvrij zijn, beter voor jou, de kweker en de natuur
 • Lokaal geteeld, dus geen CO2 uitstoot bij vervoer over de weg of door de lucht
 • Bloeien op hun eigen tijd, zonder gebruik van warmte opgekweekt
 • Vrij van uitbuiting zijn, geen slechte arbeidsomstandigheden (in het buitenland)
 • Er in alle soorten en maten zijn, er zijn oneindig veel soorten plukbloemen
 • Bijdragen aan de biodiversiteit, beter voor de dieren in de tuin, inheemse soorten.
 • Verleiden tot creativiteit, tuinieren en plukken geeft rust en ontspanning
 • Meehelpen hitte te bestrijden, bomen beschermen je tegen de zon, planten nemen warmte op
 • Helpen om wateroverlast tegen te gaan, tegels eruit groen erin
 • Turfvrij opgekweekt zijn, veel potgrond bevat turf waarvoor natuur wordt afgegraven en waarbij CO2 in de atmosfeer terecht komt.

Om ons heen is zoveel moois te zien, de schepping zit prachtig in elkaar!

Het hart van mijn website is de plukbloemencyclopedie waar je informatie vindt over allerlei te plukken bloemen. Deze verzameling plukbloemen is nooit af, dus laat het weten wanneer je goede ideeën hebt!

Wil je een goed begin maken met je pluktuin? Lees dan eens mijn artikel over zaaien en kies je eigen pluktuintopper uit de Prima Plukkers.

Wist je dat je veel bloemen ook kunt eten? Bij de Prima Plukkers staat benoemd of de bloemen eetbaar zijn. Ook schreef ik dit artikel over het eten van bloemen. Eet enkel van biologisch gekweekte bloemen en zaden!

Wil je zelf bloemen kunnen plukken uit je tuin, maar heb je geen idee waar te beginnen? Of kan je tuin biodiverser, maar weet je niet hoe? Graag denk ik als pluktuincoach een paar uurtjes met je mee op locatie. Stuur gerust een bericht voor meer informatie.

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven? Regelmatig verstuur ik een nieuwsbrief met informatie over de tuin en wat je daar allemaal uit kan plukken. Onderaan op de pagina kun je jezelf hiervoor aanmelden.

Heb je tips of feedback? Leuke ideeën om samen te werken? Ik hoor het graag! De teksten en meeste foto’s maak ik zelf, wanneer dit niet zo is staat dit aangegeven. Mocht je mijn materiaal willen gebruiken, of willen verwijzen naar de website, neem dan even contact op.

Willine

info@plukbloem.nl

Wanneer je bloemen gaat eten, zorg dat je op een schone plaats plukt, dus niet langs een weg (autogassen) of in de berm (honden), maar uit je eigen tuin. Gebruik geen bloemen van de bloemist, deze zijn vaak bespoten. Gebruik enkel biologisch gekweekte bloemen om van te eten! Zorg dat je zeker van de soort bent en verwijder de harde delen (kroontje, bloembodem). Wanneer de bloem van een plant eetbaar is, geldt dit niet direct voor alle delen!

Met grote zorgvuldigheid heb ik de website samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Eventuele gevolgen van het eten van bloemen zijn niet voor rekening van plukbloem.nl

autumn bessen bladplant bloemenstilleven bloemschikken bloemstuk boeket dahlia diy doehetzelf dried flowers droogbloemen droogboeket duurzame bloemen eenjarige eetbare bloemen florist geel heester helleborus herfst hyacint krans lente oranje plukbloem plukbloemen plukboeket pluktuin roze schaduwplant slowflowers spring stilleven tak uit eigen tuin vaas veldboeket voorjaar winter wit workshop workshop bloemschikken wreath zinnia

16 Responses

 1. Monique van der Gaag schreef:

  Wat een leuke site! De liefde voor bloemen en de natuur spat eraf. Ik ga hier nog heel vaak terugkomen, denk ik. Dankjewel voor de inspiratie en veel succes. Ik kijk nu al uit naar je volgende stukje….

 2. R. Boon schreef:

  Petje af Willine.
  Prachtig.

 3. Inge schreef:

  PRACHTIG!!! Wat een inspiratie!
  DANK JE WEL!!!

 4. Miranda schreef:

  Wat een mooie site, duidelijke informatie en prachtige foto’s, zeer inspirerend, dank!

 5. Nell schreef:

  Wat een prachtige site, Willine. Ik ben echt onder de indruk!

 6. Chiara schreef:

  Hoi, hele hele leuke ontdekking je site! Mag ik je vragen waar je je zaden meestal aankoopt?

  • Willine schreef:

   Leuk dat je enthousiast bent! Ik verzamel zelf zaden bij mijn uitgebloeide bloemen. Je moet dan natuurlijk een keer beginnen en dat kan door zaden uit te wisselen via sociale media of te kopen bij officiële verkooppunten. Dat zijn er heel veel! Het liefst kies ik voor biologische zaden, maar dat lukt niet altijd. Ik noem er een aantal: Vreeken, Jansen zaden, Cruydt-Hoeck, silene.be, doityourselves.nl…

   Succes!

 7. Rita de Bresser schreef:

  Ik vind het heel leuk naar een pluktuin te gaan, maar zelf een soort pluktuintje creëren lijkt me nog leuker. Ik heb jouw site ontdekt en zal deze veel vaker gaan bezoeken; het is leerzaam, inspirerend en ik word er heel vrolijk van!

 8. Alberta schreef:

  Ik wou mijzelf net aanleren om meer uit de tuin de plukken! Nu heb ik je website gevonden. Dank je wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.