Muscari (druifhyacint)

Prima Plukker

Muscari is een Prima Plukker. Dat betekent dat de plant makkelijk te kweken is en goede plukbloemen oplevert. Met name de soorten met langere stelen zijn geschikt.

Tussen de slappe bladeren duiken voorzichtig wat blauwe kopjes op. Het blauw druifje in mijn zinken emmer bloeit eind februari al! In de tuin is alleen het loof nog zichtbaar, maar dat zal niet lang meer duren.

De muscari familie heeft leden in het wit, roze, geel en verschillende tinten blauw. Dit jaar heb ik ook roze muscari gekocht. Magisch: roze blauwe druifjes! Op zandgrond doen de muscari het goed en verwilderen ze graag onder struiken. Je kunt muscari ook presenteren in een klein vaasje. Wanneer je ze met bol en al uit de grond haalt, houden ze het wat langer vol. Ze zijn dan ook geschikt om te verwerken in een krans, maar in het nieuwe jaar bloeien ze niet meer in je tuin. Of je moet het blauw druifje weer terugpoten natuurlijk…

Blauwe druifjes of druifhyacinten zijn er in heel veel soorten en maten. Wanneer ze het naar de zin hebben in je tuin kunnen ze zich ook vermeerderen. Leuk, want des te meer valt er te plukken! Het is mogelijk om van februari tot in mei bloeiende druifjes in je tuin te hebben. Hieronder nog enkele voorbeelden van druifjes:

Met name de soorten met langere stelen zijn erg geschikt om te gebruiken in je plukbare tuin. De Muscari ‘Azureum’ heeft een prachtige kleur, maar blijft erg klein. Ik gebruik ze dan ook niet in bloemwerk. Daarentegen zijn Muscari latifolium en muscari armeniacum wat langer. De bijzondere ‘pluizige’ soorten als muscari comosum ‘Plumosum’ en muscari armeniacum ‘Blue Spike’ zijn ook leuk om te gebruiken. De subtype’s ‘aucheri’ hebben een wat compactere vorm en blijven daarom wat langer mooi. Zelfs de zaaddozen zijn goed te gebruiken!

NaamMuscari
Typebolgewas, vast
Potenherfst
Oogstenmaart-mei
Hoogte10-25 cm
Standplaatszonnig en halfschaduw
Kleur wit en blauw
Eetbaarnee

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.