Bollen planten: waar let je op?

Heb je ook weer zin in de frisse lente kleurtjes? Misschien nog helemaal niet, want de herfst vlamt nog zo prachtig! Maar…. wanneer je van het voorjaar wil genieten van blauw, wit, roze en geel in de tuin zul je nu aan de slag moeten. Het is tijd om voorjaarsbollen te planten! Er zijn heel veel soorten te krijgen. Waar moet je op letten bij het planten van bollen?

Tulpen poten
  1. Standplaats: elke bol heeft z’n eigen voorkeuren. Voorjaarsbloeiers kunnen heel goed onder/bij struiken die ’s winters hun blad verliezen en in het (vroege) voorjaar nog kaal zijn. Er is dan toch genoeg zon voor de bollen. Later in het jaar, wanneer de heester vol blad zit kunnen ze ook prima in de schaduw staan.
  2. Bodemsoort: grofweg heb je kleigrond, zandgrond, veen of löss (tussen klei en zand in, ook wel leem genoemd). Veel bollen doen het erg goed in de vette klei (Lisse ligt bijvoorbeeld op kleigrond), maar blauwe druifjes vinden zandgrond ook prima. Kijk dus goed naar de verpakking of lees online verder. Mijn bollen bestel ik bij De Warande. Op hun website kun je heel goed zien welke bollen geschikt zijn voor in jouw tuin en ze zijn specialist in verwilderingsbollen, heel duurzaam! Klik hier wanneer je naar hun website wilt gaan.
  3. Eenmalig of verwilderingsbol: sommige bollen geven maar 1 jaar mooie bloemen (normale tulpen), andere blijven jaren staan en vermeerderen zich soms zelfs (krokus, blauw druifje, botanische tulpen). Ook bollen kunnen biologisch gekweekt worden. Ze zijn dan wel vaak wat duurder, maar daarmee help je de natuur een handje.

Als je je keuze gemaakt hebt voor de soort bollen kan het feest beginnen! Er zijn allerlei types te vinden. Groot, klein, vroeg of juist laat in het jaar bloeiend, kleuren. Ook zijn er steeds meer bollen verkrijgbaar die ecologisch geproduceerd zijn, belangrijk! Snuffel dus rond op internet en bestel een paar prachtige bollen. Zin in de lente!

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.