Over plukbloem.nl

Hoi, ik ben Ilse! Via deze website probeer ik je te inspireren tot het plukken uit je eigen tuin. Deze site staat vol suggesties voor planten, bollen, knollen en eenjarigen die je kan gebruiken in je eigen boeketten en die ook nog een leuk staan in je tuin. Ook vind je hier ideeën voor je eigen duurzame bloemstuk.

Er is niets mooier dan een bosje bloemen uit eigen tuin op de keukentafel! Wist je dat bloemen plukken uit eigen tuin ook een duurzaam alternatief is voor bloemen die gekweekt zijn op de reguliere wijze? In de reguliere teelt van bloemen, planten en bollen wordt er helaas veel gif gebruikt. Je kunt ook vast wel voorstellen dat ook het transport zeer vervuilend is. Gelukkig zijn er steeds meer kwekers die er voor kiezen om lokaal te telen middels een biologische methode.

Ik hoop je te inspireren om te kiezen voor lokaal en biologisch!

Mijn missie: bloemen die…

 • Gifvrij zijn, beter voor jou, de kweker en de natuur
 • Lokaal geteeld, dus geen CO2 uitstoot bij vervoer
 • Bloeien op hun eigen tijd, zonder gebruik van warmte opgekweekt
 • Vrij van uitbuiting zijn, geen slechte arbeidsomstandigheden (in het buitenland)
 • Er in alle soorten en maten zijn, er zijn oneindig veel soorten plukbloemen
 • Bijdragen aan de biodiversiteit, beter voor de dieren in de tuin.
 • Verleiden tot creativiteit, tuinieren, plukken en het creeëren van mooi bloemwerk geeft rust en ontspanning
 • Helpen om wateroverlast tegen te gaan, tegels eruit, groen erin!
 • Turfvrij opgekweekt zijn, veel potgrond bevat turf waarvoor natuur wordt afgegraven en waarbij CO2 in de atmosfeer vrijkomt.

Het hart van deze website is de plukbloemencyclopedie waar je informatie vindt over allerlei te plukken bloemen. De verzameling plukbloemen is nooit af, er blijven altijd mooie soorten om te ontdekken en toe te voegen. Heb je suggesties voor de encyclopedie of mis je iets? Laat het me gerust weten via info@plukbloem.nl.

Wil je een goed begin maken met je pluktuin? Begin met dit artikel over zaaien en kies je eigen bloemen uit de Prima Plukkers.

Ontstaan Plukbloem

In 2019 is Willine gestart met Plukbloem.nl. Door de vele chemische stoffen die er werden gebruikt in de bloementeelt wilde ze een duurzaam alternatief en dat werd haar eigen tuin vol met bollen, knollen, een- en tweejarigen en vooral vaste planten om van te plukken. Omdat de informatie in het Nederlands op dit vlak nog wat weinig was besloot ze deze informatie zelf te bundelen op deze website. Op dit moment is een groot deel van de artikelen op deze site van Willine haar hand. Ik vind het heel erg leuk dat ik (Ilse) sinds 2023 Plukbloem door mag zetten en hoop jullie van nog veel inspiratie en informatie te kunnen voorzien.

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Onderaan op de pagina kun je jezelf hiervoor aanmelden.

Wil je me een mailtje sturen? Leuk! Dat kan via info@plukbloem.nl.

Wanneer je bloemen gaat eten, zorg dat je op een schone plaats plukt, dus niet langs een weg (autogassen) of in de berm (honden), maar uit je eigen tuin. Gebruik geen bloemen van de bloemist, deze zijn vaak bespoten. Gebruik enkel biologisch gekweekte bloemen om van te eten! Zorg dat je zeker van de soort bent en verwijder de harde delen (kroontje, bloembodem). Wanneer de bloem van een plant eetbaar is, geldt dit niet direct voor alle delen!

Met grote zorgvuldigheid is de website samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Eventuele gevolgen van het eten van bloemen zijn niet voor rekening van plukbloem.nl

autumn bessen bloemenstilleven bloemschikken bloemstuk boeket bolgewas dahlia diy doehetzelf droogbloem droogbloemen droogboeket duurzame bloemen eenjarige eetbare bloemen florist geel heester herfst hyacint krans lente oranje plukbloem plukbloemen plukboeket pluktuin roze schaduwplant schermbloem slowflowers spring stilleven uit eigen tuin vaas vaste plant veldboeket voorjaar winter wit workshop workshop bloemschikken wreath zinnia

19 Responses

 1. Monique van der Gaag schreef:

  Wat een leuke site! De liefde voor bloemen en de natuur spat eraf. Ik ga hier nog heel vaak terugkomen, denk ik. Dankjewel voor de inspiratie en veel succes. Ik kijk nu al uit naar je volgende stukje….

 2. R. Boon schreef:

  Petje af Willine.
  Prachtig.

 3. Inge schreef:

  PRACHTIG!!! Wat een inspiratie!
  DANK JE WEL!!!

 4. Miranda schreef:

  Wat een mooie site, duidelijke informatie en prachtige foto’s, zeer inspirerend, dank!

 5. Nell schreef:

  Wat een prachtige site, Willine. Ik ben echt onder de indruk!

 6. Chiara schreef:

  Hoi, hele hele leuke ontdekking je site! Mag ik je vragen waar je je zaden meestal aankoopt?

  • Willine schreef:

   Leuk dat je enthousiast bent! Ik verzamel zelf zaden bij mijn uitgebloeide bloemen. Je moet dan natuurlijk een keer beginnen en dat kan door zaden uit te wisselen via sociale media of te kopen bij officiële verkooppunten. Dat zijn er heel veel! Het liefst kies ik voor biologische zaden, maar dat lukt niet altijd. Ik noem er een aantal: Vreeken, Jansen zaden, Cruydt-Hoeck, silene.be, doityourselves.nl…

   Succes!

 7. Rita de Bresser schreef:

  Ik vind het heel leuk naar een pluktuin te gaan, maar zelf een soort pluktuintje creëren lijkt me nog leuker. Ik heb jouw site ontdekt en zal deze veel vaker gaan bezoeken; het is leerzaam, inspirerend en ik word er heel vrolijk van!

 8. Alberta schreef:

  Ik wou mijzelf net aanleren om meer uit de tuin de plukken! Nu heb ik je website gevonden. Dank je wel!

 9. Willy Dommerholt schreef:

  Dag Ilse,
  Vraagje van mij. Geef je ook lezingen met mooie foto’s voor afdelingen Groei& Bloei.
  Dit is een vraag van afdeling Heerenveen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *