Rozenbottels

Rozen zijn prachtig en sommige soorten geuren heerlijk. Prima voor de pluk, maar wanneer je even geduld hebt vormen er bij een groot deel van de rozen bottels! Bottels zijn prachtig om mee te werken. Let wel op voor de doorns, wat net als de rozen waar het verhaal mee begon, hebben de gevormde bottels nog steeds doorns!

Struikroos (onbekende soort) in mijn tuin, bloei en bottels in november.
Struikroos (onbekende soort) in mijn tuin, bloei en bottels tegelijkertijd in november.

Wanneer je een roos aanschaft voor de bottels, is het belangrijk om te kijken of deze roos wel geschikte bottels maakt. Er zijn rozenbottels die met name goed zijn voor jams, maar ook degene die geschikter zijn voor de pluk. De kleur ligt vaak ergens tussen oranje en rood en de vorm kan bolrond zijn of langwerpig.

Zowel struikrozen, klimrozen en ramblers kunnen bottels geven. Zelf koop ik de rozen meestal bij Rozenkwekerij de Wilde. Je kunt op deze website ook speciaal zoeken op bottelrozen: https://www.dewilde.nl/nl/rozen/briljante-bottelrozen. Met name klimrozen en ramblers vind ik prachtig en zijn makkelijk in de verzorging. Geschikte kandidaten dus voor een drukke pluktuinier. Afgelopen jaar heb ik de Rosa ‘Multiflora’ aangeplant voor de bottels. Ook staan de ramblerrozen Paul’s Himalayan Musk Rambler’ en ‘Sander’s White Rambler’ in de tuin. Ze geven kleine fijne botteltjes. De Rosa ‘filipes Kiftsgate’ staat nog op mijn verlanglijstje, leuk om te laten klimmen op een pergola of in een boom. Ook wanneer je weinig ruimte hebt kun je een klimmende roos kwijt; ga de hoogte in! Zo gebruik je je ruimte efficiënt en valt er wat te plukken in je tuin!

Krans met eucalyptus, olijftakjes, sierappeltjes en rozenbottels.
Krans met eucalyptus, olijftakjes, sierappeltjes en rozenbottels.

Geef een reactie