Fritillaria (Fritillaries)

fritillaria plukbloem kievitsbloem

Van alle soorten fritillaria is de wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) meest bekende. Deze voorjaarsbloeier bloeit met de paarse of witte (alba) klokvormige gevlekte bloemen in april en mei. Maar deze soort omvat nog veel meer bloemen die het ook goed doen op vaas en prachtig zijn in een bloemstuk.

Bekend zijn ook wel de keizerskroon en de Perzische keizerskroon. Maar zoek eens op Frittilaria bollen en je zult zien dat er nog veel meer mooie soorten zijn zoals de Frittilaria davisii en Fritillaria michailovskyi. Zelf plant ik dit najaar bollen van de vossedruif (Fritillaria uva vulpis) in de tuin.

Biologische bollen
Steeds meer bollen worden gelukkig biologisch geteeld. Gezonder voor mens en milieu. Ieder jaar is er meer keus tussen de bio bollen. Alliums, narcissen, tulpen en stinzen, van al deze bollen zijn er ook biologische varianten te vinden. Hier lees je meer over bio bollen.

Fritillaria meleagris

De wilde kievitsbloem wordt zo’n 30 cm hoog. Deze bloem houdt van een lichtbeschaduwde vochtige plaats. Doet het goed op vaas. De klokkende vorm geeft een speels effect aan bloemwerk.

Fritillaria persica

De Perzische keizerskroon wordt ongeveer 90 cm hoog en heeft de voorkeur voor een zonnige standplaats. De bollen plant je liggend op de zijkant in een goed doorlatende bodem. Een echte eye-catcher op vaas.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *