Hippeastrum (amaryllis)

Rondom de feestdagen in december, worden amaryllisbollen veel aangeboden. In de supermarkt, bij de bloemist en op de markt. De bollen groeien in de warme woonkamer in enkele weken tijd uit tot dikke stelen met indrukwekkende bloemen erop. De bloemen zijn er in rood, wit, en allerlei varianten daartussen in verkrijgbaar. Ook worden de bollen gewaxt, beschilderd of in vilt/wol verkocht.

Omdat alle voeding al in de bol zit, hoef je maar weinig te doen om ze tot bloei te laten komen. Een klein beetje water op de bol (sprayen bijvoorbeeld, of wat druppelen) is voldoende. De bol kan daarom ook goed in een bloemstuk of krans worden verwerkt. Houd er wel rekening mee dat er forse bloemen aan zullen verschijnen, dus maak het stevig vast. Wanneer je een steel los van de bol snijd of koopt krullen de onderkanten vaak om. Je doet er goed aan om een tonkinstok (stevige stok die je vaak als plantensteun ziet) in de holle steel te steken tot aan de bloemen. Deze bamboe stok neemt water op, zet uit en verstevigd zo de steel. Zo voorkom je dat de bloemhoofden om knakken.

De bollen die ik jaren terug kocht wilde ik indertijd graag overhouden voor het volgende jaar. Daarom heb ik me verdiept in de jaarcyclus van de amaryllisbollen. Dat is een vak apart!

Amaryllisbollen overhouden

  1. Na de bloei is het belangrijk om de bol te poten in aarde. Dat mag ook direct na aanschaf. De bladeren die ontstaan na de bloei moet je laten zitten. Hiermee kan de plant nieuwe energie op doen. Zet de plant op een lichte warme plaats. Dat mag in een kas of serre, maar ook in de woonkamer of buiten in de volle grond (vanaf mei, halfzon) zijn. Geef de plant normaal water. Hoe meer bladeren de plant maakt, des te beter de bloei volgende keer is. Per elke 2 paar bladeren, maakt de plant 1 nieuwe bloeistengel aan.
  2. Eind september haal je de plant weer uit de volle grond en zet deze op een lichte plek in huis waar het niet al te warm is. Wanneer de plant al in de serre of koude kas stond, mag hij daar blijven staan. Ik lees ook dat sommigen de bol drogen vanaf eind augustus, schoonmaken van blad en aarde en daarna koel, donker en droog bewaren in kelder of schuur.
  3. Net als de tulp, narcis en hyacint heeft de amaryllis een winter rust periode nodig voor zij gaat bloeien. Een temperatuur van lager dan 15 graad Celsius voor een periode van 8 weken is voldoende om de winter rustperiode van de amaryllis na te bootsen. De bol kan niet tegen vorst!
  4. Zet de plant na de rustperiode in een ruimte van boven de 20 graden, kaal of in aarde. De plant zal nu weer gaan bloeien.

Met deze methode lukt het me in de helfte van de gevallen om de bollen over te houden. Helaas lukt het dus niet altijd. Veel succes wanneer je het ook gaat proberen!

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.