Agapanthus (Kaapse lelie)

Er doen zich over de Afrikaanse lelie allerlei fabeltjes de ronde. Zo zou je ze in een krappe pot moeten zetten voor goede bloei. Mijn eigen ervaringen zijn ook niet zo geweldig, maar…. Ik ben bij mijn online speurtocht hele goede tips tegen gekomen. Die ga ik zeker toepassen op mijn bladverliezende agapanthus. Deze subgroep van Kaapse lelie’s zouden eventueel zelfs in de volle grond geplant kunnen worden, maar ik probeer het toch nog eventjes in een pot. Er zijn dus ook soorten verkrijgbaar die hun blad behouden. Ze zijn er in het wit of blauw.

De plant moet in oktober naar binnen en overwinteren bij 2-8 graden. Die van mij stond vaak veel te warm denk ik nu… Je hoeft de plant dan geen water te geven. Daarnaast heeft de plant extra voeding voor en na de bloei nodig. Mest in de verhouding 7-14-28 is zeer geschikt. Wanneer de vorst geweken is, kan de plant weer naar buiten.

De bloemen zijn zeer geschikt om te snijden, maar ik vind het ook wel een beetje zonde. Eerst maar eens zorgen dat de bloei overweldigend is, dan kan ik er vast wel een paar tussen uit knippen.

Geef een reactie