Plukdak

In februari 2019 hebben we een plat dak ingericht als plukdak. Om de ruimte veilig en efficiënt te kunnen gebruiken zijn er moestuinbakken met rekken geplaatst. Zo kunnen de planten wortelen zonder het dak te beschadigen en hebben ze steun.

Ik heb gekozen voor een aantal bakken in een extra diepe maat (25 cm) voor de dahliaknollen en tulpenbollen. De overige bakken hebben een diepte van 17 cm. Planten die dreigen om te vallen kan ik opbinden aan het hek wat is aangebracht.

Februari

In februari 2019 heb ik de eerste zaadjes gepoot: Cerinthe major ‘Purpurascens’. In het Nederlands wordt hij grote wasbloem genoemd. Eind maart zie ik scheutjes verschijnen, zo mooi!

Maart

In maart heb ik delphinium (ridderspoor), cosmos (cosmea) en zonnebloemen voorgezaaid. Tevens heb ik ranonkels gepoot in een bak. Een deel van de rankonkels heb ik in het najaar van 2018 al gepoot. Het idee is dat ze dan wat voorlopen op de knolletjes die in het voorjaar gepoot worden. Eind april zie ik inderdaad al bloemknopjes bij de eerder gepote rankonkels en in de eerste week van mei kan ik de eerste (kleine) exemplaren plukken.

April

Vanwege het mooie weer eind april, besluit ik om het erop te wagen en de dahlia’s te poten. Tevens heb ik zinnia’s en craspedia gezaaid en de voorgezaaide soorten uitgeplant in de bakken.

Mei

Omdat het zoveel regent, hoef ik niet te sproeien en groeit alles hard. Het eerste dahlialoof komt op en er zijn zaailingen te zien van calendula, zinnia en helianthus. Enkele ranonkels die ik in het najaar van 2018 heb gepoot bloeien.

Juni

In juni gaat het hard! Het loof schiet de grond uit en ik kan cerinthe major, phacelia, calendula, een eerste zonnebloem en ranonkels plukken. De ranonkels die ik dit voorjaar heb gepoot worden beduidend mooier dan degene die al in het najaar gepoot zijn. We hebben een druppelslang met timer geïnstalleerd zodat de planten niet uitdrogen.

Juli

In juli bereikt de pluktuin een hoogtepunt qua bloei. De dahlia’s en zinnia’s bloeien volop. Daarnaast dreigen de pompoenen het pad over te nemen. Er zijn verder nog wat zonnebloemen, lathyrus, craspedia, ridderspoor en cosmea te plukken. Heerlijk!