Workshop: Pluktuin inrichten

Hoe leuk is dat: Een boeket plukken uit je eigen tuin! Wanneer je goed om je heen kijkt is er zoveel te vinden wat je kan gebruiken voor een bloemstuk. Hieronder wil ik een stappenplan beschrijven wat je kunt gebruiken om je tuin plukbaar te maken. Deze site is zo ingericht, dat je eenvoudig geschikte planten, bollen en knollen kunt vinden die passen in je tuinplan. Voortdurend voeg ik nieuwe soorten toe of actualiseer ik de informatie.

 • Vaste factoren: Met welke bouwwerken moet er rekening gehouden worden? Welke bomen, planten of heesters moeten blijven staan? Wil je een apart plukgedeelte of juist niet?
 • Ligging: Hoe is de zonligging? In welk deel van de tuin is er veel schaduw? Veel een- en tweejarige plukbloemen hebben zon nodig.
 • Tijd en budget: Hoeveel tijd wil je bezig zijn met de tuin? Welk budget heb je? Eenjarigen kosten veel tijd, zeker wanneer je ze ook zelf wilt zaaien. Vaste planten op de goede plek in de tuin hoeven niet veel werk te kosten.
 • Indeling: Hoe lopen de paden? Vakken? Speels of juist strak? Hagen? Hagen zijn mooi, maar onttrekken wel voeding uit de grond en geven schaduw. De beplanting in de omgeving van hagen moet je hier dus aan aanpassen.
 • Soorten beplanting: Bomen, heesters, vaste planten, bol, knol, een- en tweejarigen. De keuze van beplanting is het leukste onderdeel! Je kunt je uitleven met kleuren, vormen en hoogtes. Bedenk dat wanneer je veel eenjarigen en dahliaknollen gebruikt, deze plekken in je tuin ’s winters kaal zijn.
  • Bomen: onttrekken vocht en zonlicht aan de tuin, maar brengen verkoeling op een hete dag. Denk aan bomen met bloesem in het voorjaar en vruchten in de zomer of herfst. (Voorbeeld: sierappels, fruitbomen, lijsterbes)
  • Heesters: Dit zijn struiken die de basis vormen voor de tuin. Wanneer je kiest voor groenblijvende exemplaren kun je hier ook in de winter van genieten. (Voorbeeld: struikklimop (bessen), weigela (bloemen), laurier (blad))
  • Vaste planten: Deze planten bloeien ongeveer 3 weken per jaar. Dat betekent dat het handig is om soorten met opvolgende bloeitijden te kiezen zodat je telkens iets hebt om te plukken. (Voorbeeld: siergrassen, bloeiende planten)
  • Klimplanten: Vergeet ook zeker deze groep niet! Klimplanten geven veel meerwaarde aan een tuin en er zitten ook veel soorten bij waar je van kunt plukken. Klimmers kunnen ook heel handig een lelijke muur of schutting maskeren. (Voorbeeld: clematis, klimroos, klimhortensia, druif, hop)
  • Bol: Met name in het voorjaar kun je veel beleven aan bollen die in het najaar worden gepoot. Wanneer je bollen kiest die passen bij je grondsoort en meerjarig zijn, kun je er jaren plezier van hebben! (Voorbeeld: tulpen (let op de tulpenziekte!), blauwe druifjes, indianenbloem, narcis, gladiool etc)
  • Knol: Lijkt erg op een bol, maar heeft een andere vorm (Voorbeeld: dahlia, calla)
  • Een- en tweejarigen: Dit zijn planten die je kunt zaaien of die zichzelf uitzaaien in je tuin. Eenjarigen zaai je in het voorjaar en bloeien nog dezelfde zomer. Tweejarigen zaai je in de zomer en deze bloeien de zomer erop. Binnen deze groep zijn heel veel geschikte snijbloemen te vinden. Er zijn allerlei kleurtjes en vormen te verkrijgen. Het zaaien en verspenen kost natuurlijk wel veel tijd… (Voorbeeld eenjarigen: rudbeckia, zinnia, ridderspoor, cosmea. Voorbeeld tweejarigen: duizendschoon, marietteklokjes, lupine, muurbloem)
pluktuin, zelf plukken, bloemen uit eigen tuin, plukboeket, veldboeket, veldbloemen, dahlia, ridderspoor

Wanneer je je beplanting goed kiest, kun je bijna 9 maanden per jaar materiaal verzamelen uit je tuin. Wil je extra hulp of inspiratie opdoen? Snuffel dan rond op de website of kom een workshop doen! Ik kan ook meekijken in je tuin en adviezen geven. Stuur voor verdere details over deze optie even een berichtje naar info@plukbloem.nl 

Geef een reactie